Pénzforgalom 2013.évi változása



Printer-friendly versionPrinter-friendly versionSend to friendSend to friendPDF versionPDF version

ART.38§

(3a) Pénzforgalmi számla nyitásra kötelezett adózó adóköteles tevékenysége keretében más, pénzforgalmi számla nyitásra kötelezett adózónak a vele vagy más jogalannyal kötött szerződés alapján, az abban meghatározott szolgáltatás vagy termékértékesítés -általános forgalmi adóval növelt- ellenértékeként, szerződésenként egy naptári hónapban legfeljebb 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénzszolgáltatást.

Magyarázat: egy naptári hónapban ugyanazon adóalanynak csak 1,5 millió forint fizethető ki készpénzben, az ezen felüli rész csak utalással teljesíthető. Ide tartozik például az is ha egyféle benzinkúton tankolunk egy hónapban 1,5 milliót meghaladó mértékben, vagy egyazon szállítótól vásárolunk árut 1,5 millió forint értékben. Természetesen a vevő fizetéseket is figyelni kell, mert nem fogadhatunk el egy vevőtől egy hónapban 1,5 millió forintnál nagyobb összeget készpénzben.

Valuta: valutával történő fizetéskor mindig az MNB által közzétett árfolyamon kell figyelembe venni.

Bírság:Mulasztási Bírság 172.§: Az Art 38§ (3a) megsértése esetén, kifizetésenként a kifizetés összegének 20%-áig terjedő mulasztási bírságot fizet a kifizető és a számla kiállító is.

Mivel irodánk, csak a meghatározott hónapot követő hónapban kapja meg a könyvelési anyagot ezt az értékhatárt nem áll módunkban figyelni, ezért kérjük fokozottan figyelje a készpénzforgalmát.

 Pranczék Könyvelési Irodája Kft

Share this
0
Your rating: None

Comments

Post new comment

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.