Kanyarpalack (PLA) - Bomlik a környezetért

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /web/pranczek/pranczek.hu/sites/all/modules/views/views.module on line 879.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /web/pranczek/pranczek.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /web/pranczek/pranczek.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 589.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /web/pranczek/pranczek.hu/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 149.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /web/pranczek/pranczek.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 25.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /web/pranczek/pranczek.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /web/pranczek/pranczek.hu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 135.


DruckversionDruckversionEinem Freund sendenEinem Freund sendenPDF-VersionPDF-Version

Környezetvédelmi rekordkísérlet
10 ezer darab lebomló PLA kanyarpalackból épül palackvár a Népligetben szeptember 3-án, a Szeptemberfeszt című rendezvényen. A legnagyobb, gyorsan bomló palackokból épülő vár megalkotásával egyetemista aktivisták hívják fel a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra és a környezetbarát csomagolóanyagok használatára.

Ideje lebomló anyagokba csomagolni a XXI. század termékeit! - ez az üzenete annak a rendhagyó környezetvédelmi rekordkísérletnek, amely szeptember 3-án, a Népligetben kerül megrendezésre. A rekordkísérlet keretében környezetkímélő PLA palackokból és 3000 apró, kötőelemként szolgáló fadugóból épül Kanyarpalack-vár. Az épület várhatóan 12 méter átmérőjű és legfeljebb 3-4 méter magas lesz, továbbá építése során az összeillesztéshez is kizárólag lebomló, természetes alapanyagokat (madzagot, fadugót, köteleket) használnak az építők.

Több száz év, mire a Föld képes 1-1 hagyományos műanyagpalackot feldogozni, ennek ellenére a modernkori ember mindennapi élete során tömegesen termeli a műanyag hulladékot. A csomagolóanyagok tudatos használatával és az alapanyagok környezettudatos megválasztásával azonban megkönnyíthető a lebomlás folyamata - ez a gondolat az, melynek nyomán Novák Péter is a rekordkísérlet mellé állt. A környezetvédelem és a fenntarthatóság „nagykövete" üdvözli a PLA palackok bevezetésének gondolatát a hagyományos PET palackok használata helyett.

„Az vagy, amit megeszel - mondja a Tao. Az vagy, amit kidobsz - fűzi hozzá az elmúlt, közel száz esztendő... A fogyasztói társadalom anomáliái, hamis értékrendje nem csak idegrendszerünket, de közvetlen környezetünket is korrodálja. Gyakorlatilag az egyetlen faj vagyunk a planétán, hol az egyedek, populációk saját életterüket önszántukból - közép, és hosszú távú tervek hiányában - percről percre szűkítik.
Nincsenek illúzióim a jelen tekintetében, de éppen ezért tartom fontosnak, hogy civilként minden olyan kezdeményezés mellé álljak, amely az eljövendő pozitív forgatókönyvét preferálja"- vallja Péter.


A speciális, színes palackok alapanyaga a kukoricából, búzából vagy cukorcirokból készülő, természetes PLA biopolimer, bioötvözet, ami teljes mértékben környezetkímélő, és a komposztálás során pár héten belül lebomlik. A vár építői és tervezői egyetemista önkéntesek, akik azt remélik, sokan csatlakoznak az eseményen hozzájuk. A PLA vár építőelemeinek, a palackoknak a sajátossága, hogy redőzött nyakuknak köszönhetően nyújthatók, vagy zsugoríthatók, továbbá kiválóan kanyarodnak. Ezt a tulajdonságot kihasználva oktatói segítséggel a diákok gömbölyűre, kissé jurta alakúra tervezték az építményt.

Időpont: 2011. szeptember 3.
Helyszín: Népliget – Szeptemberfeszt

Share this
0
Eigene Bewertung: Keines

Kommentare

Kommentar hinzufügen

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

More information about formatting options

CAPTCHA
Diese Frage hat den Zweck zu testen, ob Sie ein menschlicher Benutzer sind und um automatisiertem Spam vorzubeugen.
Bild-CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.